Wat is een stadsstrand eigenlijk?

De inmiddels talloze populaire stadsstranden in binnen- en buitenland onderscheiden zich in soorten en maten. De setting is bij een stadsstrand echter altijd gericht op horeca en het beleven van een unieke plek in of nabij een stad. Soms is op dit op een braakliggend (industrie)terrein, soms bij een rivier of soms zelfs (tijdelijk) op bijvoorbeeld een groot plein. Vaak zijn stadsstranden ontstaan als bottom-up initiatief en soms hebben ze een experimenteel karakter of zelfs nomadenbestaan.

Het concept van een stadsstrand biedt inwoners en bezoekers van een stad de mogelijkheid om op een eigentijdse en laagdrempelige manier van de zomer te genieten zonder hiervoor met de auto naar de zee of een recreatieplas te hoeven reizen. Lekker met het fietsje naar het “strand” in je eigen stad wordt in het hele land dan ook steeds populairder.

Dat er bij de meeste stadsstranden een zwemverbod geldt is voor bezoekers aldaar geen enkel probleem. Mensen gaan er vooral naar toe om de drukte van de stad te ontvluchten, te kunnen spelen, sporten, ontmoeten, eten, drinken en vooral te genieten van hun eigen stad. Horeca is hierbij altijd essentieel en zorgt voor het zelfstandige  bestaansrecht en continuïteit maar maakt bijvoorbeeld ook de inrichting van recreatieve voorzieningen mogelijk en het zorgt tegelijkertijd voor toezicht en beheer.

Het is een misverstand dat een (horecagelegenheid van een) stadsstrand vergeleken kan worden met een strandpaviljoen aan de kust of bij een recreatieplas. Het ontbreekt bij een stadsstrand namelijk aan grootschalige en bovenregionale aantrekkingskracht, een breed scala aan voorzieningen en veelzijdige mogelijkheden voor recreatie (zoals zwemmen, surfen of kiten). Daarnaast is een stadsstrand natuurlijk veel kleinschaliger waardoor de bezoekersaantallen aanzienlijk lager zijn. Een stadsstrand heeft bijna altijd vooral een lokale functie en de meeste bezoekers zijn woonachtig op loop- en fietsafstand van de locatie.

Referentie & inspiratie

Voorbeelden

Harderwijk

Nijmegen

Den Bosch

Haarlem

Groningen

Hoorn