Deventercentraal.nl: Plan voor mobiel stadsstrand aan de IJssel bij Deventer

Initiatiefnemer mikt op april 2016

Deventer verdient een stadsstrand. Dat is het motto waarmee Koos Janssen (34) het initiatief heeft genomen om zo’n strand daadwerkelijk te realiseren. Als het aan hem ligt verrijst er vanaf de eerste zonnestralen van 2016 een mobiel stadsstrand aan de Worp-zijde, tussen de Wilhelminabrug en het pontje.

“Steeds meer Deventenaren en toeristen weten de prachtige IJssel te waarderen en gebruiken de uiterwaarden in de lente en zomer als plek om te recreëren, fietsen en wandelen. Waar elke zichzelf respecterende (studenten)stad al jaren stadsstrand(en) omarmt, ontbreekt het in Deventer op dit moment nog steeds aan de juiste voorzieningen bij de IJsselstrandjes, waar bewoners en bezoekers verkoeling zoeken”, meent Janssen.

Hier wil Koos vanaf de eerste zonnestralen van 2016 verandering in brengen. Binnen korte behaalde zijn Facebookpagina, waar hij het concept en idee voor een stadsstrand heeft gelanceerd, al meer dan 4.250 likes. Hij ziet dit als digitale handtekeningen in deze tijd van social media.

Demontabel, mobiel en tijdelijk
“Het stadsstrand moet een fijne plek worden voor eten, drinken en buitenrecreatie aan de IJssel”, legt Koos uit. Zijn concept zal onder meer bestaan uit laagdrempelige, maar kwalitatieve horeca, een vlonderterras, strandtuin voor de kleintjes en een fijne zonneweide. Het gaat om een pop-up-concept, dus de basis van stadsstrand wordt demontabel, mobiel en tijdelijk. Van april tot en met september is het plan.

“Het moet een echte buitenplek worden, met verrassend veel aandacht voor de natuur, een bewust leven waar duurzaamheid een belangrijke rol zal spelen.” Janssen wil ook voor voldoende toiletvoorzieningen gaan zorgen en voelt zich verantwoordelijk om samen met de Gemeente en instanties een plan te maken om het zwerfafval rondom het stadsstrand aan te pakken. “De hoeveelheid zwerfafval langs de huidige strandjes lijkt alleen maar toe te nemen en toegankelijke horeca met terras, hygiënische toiletvoorzieningen en andere faciliteiten is een veelgehoord gemis.”

Bolwerksplas
Het concept dat Janssen voor ogen heeft past volgens hem maar op één plek: met je voetjes aan het zand, een drankje in de hand, direct aan de IJsseloever en met uitzicht op de skyline van Deventer. De onlangs uitgegraven Bolwerksplas tussen de Wilhelminabrug en het pontje, aan de Worp-zijde, voldoet in zijn ogen aan alle criteria van de perfecte locatie. Het ligt bovendien zeer centraal en op loopafstand van de Brink.

Janssen is op dit moment bezig met een tour langs verschillende fracties van de lokale partijen en heeft afspraken met de vele betrokken instanties in de agenda staan. “Het vergunningtraject zal door de gekozen locatie een langdurig, kostbaar en onzeker traject kunnen worden, maar tot op heden wordt er louter positief gereageerd. Met politieke steun hoop ik deze droom voor Deventer vanaf april 2016 te kunnen waarmaken”, besluit Koos.

Bericht achterlaten