Huh, niet zwemmen bij een stadsstrand? Hoe zit dat nou?

Net als bij veel stadsstranden in Nederland is zwemmen bij het stadsstrand van Deventer uit veiligheid en hygiënisch oogpunt in ieder geval het eerste jaar NIET toegestaan. Hieronder geven wij graag antwoord op de meest gestelde vragen die ons de afgelopen dagen gesteld zijn over dit onderwerp:

Waarom mag er niet gezwommen worden?

De oever van het perceel voldoet niet aan de inrichtingsvereisten die de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden stelt aan officiële zwemwaterlocaties. Best logisch trouwens, want die oever heeft na Ruimte voor de Rivier als belangrijkste functie om het water zo snel mogelijk door te laten stromen. Hierbij is natuurlijk nooit rekening gehouden met eventuele recreatiemogelijkheden in de toekomst. Daarnaast is de kwaliteit van het zwemwater onvoldoende getest om hygiënisch zwemmen te kunnen garanderen.

Aangezien wij straks wél de nodige faciliteiten willen gaan bieden voor andere soorten recreatie is in samenspraak met de provincie Overijssel besloten om het stadsstrand d.m.v. laag schapengaas te omheinen zodat voor iedereen duidelijk is dat zwemmen niet is toegestaan. Hierdoor ontstaat een veilige situatie, kunnen vissers en wandelaars nog gewoon bij de oever komen en kunnen wij verder met het aanvragen van de overige vergunningen.

Waarom zoeken jullie dan geen andere plek?

Het gebied aan de westzijde van de IJssel (Worp) tussen de Wihelminabrug en de fietsbrug is aangewezen voor recreatie, hierbuiten vooral voor natuur. Het perceel waar het stadsstrand komt is de enige plek waar het vergunningtechnisch haalbaar is en waar het concept een serieuze kans van slagen heeft.

Maarre… er wordt nu toch ook gewoon gezwommen in de IJssel en Zandweerdplas? 

Jep, vooral in de nieuwe nevengeulen, bij de Zandweerdplas/Jachthaven en zelfs in de IJssel zelf. Dit wil echter niet (!) zeggen dat dit officieel veilig en hygiënisch zwemwater is. Dat het oogluikend wordt toegestaan heeft waarschijnlijk voornamelijk te maken met dat toezicht en beheer langs de IJssel lastig is. Je kunt je trouwens afvragen of je überhaupt het water in wil is als je weet dat er een aantal overstorten van de riolering op de IJssel uitkomen, maar dit moet natuurlijk iedereen zelf weten. Je kunt er goed ziek worden in ieder geval.

De naam “stadsstrand” wekt wél een beetje de verwachting dat er gezwommen zou kunnen worden?

Mensen die soortgelijke populaire concepten uit andere steden niet goed genoeg kennen vinden het misschien verwarrend. Bij de meeste stadsstranden in Nederland, zoals de Oerkap (Haarlem), Roest (Amsterdam), Zandfoort aan de Eem (Amersfoort), Strand Oog in Al (Utrecht) is zwemmen ook niet toegestaan. Dit heeft vaak te maken diezelfde wetgeving. Er zijn trouwens ook stadsstranden die niet aan het water liggen of waar zelfs geen korreltje zand ligt, maar dit terzijde.

Betekenis van het woord “strand” is een “vlakke strook kiezel- of zandgrond dicht langs de zee of een binnenwater”.

De populariteit van een stadsstrand draait met name om de zomerse beleving op een bijzondere locatie. Voor zwemmen ga je lekker naar het zwembad, recreatieplas of de kust. Daar is het veilig en schoon.

Wat is een stadsstrand dan?

Er is géén exacte definitie van een stadsstrand en bijna alle stadsstranden die wij kennen zijn verschillend. Bij Walhalla in Harderwijk kun je bijvoorbeeld wel weer zwemmen maar deze ligt dan ook aan een recreatieplas.

Het doel is in ieder geval altijd om steden meer uitstraling te geven en bewoners en bezoekers van een stad van de zomer te kunnen laten genieten, zonder hiervoor de stad te hoeven verlaten. De setting is vaak gericht op genieten, ontmoeten, sporten, recreatie, zonnen, eten en drinken. Het is meestal gelegen op een bijzondere plek langs een water, op een braakliggend terrein of bij oud fabriekspand. Er zijn ook steden waar in de zomer een aantal weken lang een plein midden in de stad wordt volgespoten met zand en dit dient dan als tijdelijk stadsstrand. Leuk toch?

Stadsstrand Oog in Al: Superleuk, maar geen officiële zwemwaterlocatie

Wat is het verschil tussen een stadsstrand en een strand aan de kust of recreatieplas?

De vergelijking met een strand als Zandvoort of Scheveningen is natuurlijk op geen enkele manier te maken. Dit zijn hotspots met bovenregionale en soms internationale aantrekkingskracht. Een recreatieplas, zoals Bussloo, is vele malen groter en wordt beheerd door een groot recreatieschap dat van alles en nog wat faciliteert op het gebied van inrichting en recreatie.

Heeft een stadssstrand dan nog wel meerwaarde als er niet gezwommen kan worden?

JAZEKER!!! 200% ZELFS! Het is voor sommigen misschien jammer, maar wat ons betreft vormt het echt geen enkel probleem. Wij hebben er zelfs altijd rekening mee gehouden dat zwemmen een “dingetje” zou kunnen zijn en het daarom nooit meegenomen als essentieel onderdeel van ons concept. Voor die paar mooie dagen per jaar maken wij ons echt niet druk, het is en blijft het leukste idee van Deventer en sowieso de mooiste locatie voor een stadsstrand in Nederland!

Wat wordt het stadsstrand van Deventer nou wel precies?

We willen een unieke plek creëren waar je kunt genieten, ontmoeten, sporten, recreëren, picknicken, eten, drinken, dansen, zingen, een boek lezen of misschien zelfs een klein feestje kunt organiseren met het uitzicht op de mooiste skyline van Nederland.

Het stadsstrand is buiten, verrassend met veel aandacht voor de natuur, een bewust leven waar duurzaamheid een belangrijke rol zal spelen. Het hele concept is tijdelijk, mobiel en demontabel en het horecagedeelte zal worden opgebouwd uit modulaire units als belangrijkste bouwstenen.

Een unieke Deventer beleving in de natuur en toch zo dicht bij de stad. Natuurlijk zorgen wij wel voor een toffe en vooral veilige speelplek in het zand voor de kids. Die paar tropische dagen per jaar waarop je met ons klimaat zou willen zwemmen zorgen we voor verkoeling met zwembadjes, sproeiers, ijskoude drankjes, waterpistolen, fruitijsjes en andere leuke dingen.

Kan er in de toekomst misschien wel gezwommen worden?

Het aanvragen van de vergunningen en de inrichting en het beheren van de plek voor fijne recreatie heeft nu onze hoogste prioriteit. Dat is voor dit jaar het allerbelangrijkste. Daarna richten we ons op het horecapaviljoen en terras. Na een eerste jaar proefdraaien gaan we evalueren en kijken wat er anders en beter kan. Het is een dynamisch en langdurig proces en het concept gaan we stapje voor stapje verder uitrollen.

Mocht het stadsstrand een succes worden gaan we opnieuw in overleg met provincie en Rijkswaterstaat over zwemmogelijkheden en misschien ook wel de kwaliteit van het zwemwater onderzoeken. Overigens is ook de Gemeente Deventer géén voorstander voor officiële zwemwaterlocatie bij de IJssel. Waarschijnlijk omdat hiermee de verwachting gewekt kan worden dat andere plekken langs de IJssel ook veilig en hygiënisch genoeg zijn om een duik te nemen. Een begrijpelijke keuze wat ons betreft.

Hoe staat het verder met de ontwikkelingen?

We hebben 90% van de benodigde informatie over de vergunningen binnen en alle lichten staan wat ons betreft om op groen om te gaan knallen. We zijn ons nu aan het voorbereiden op het aanvragen van de vergunningen en binnenkort starten we met crowdfunding voor het recreatiegedeelte. Als deze fase is afgerond gaan we ons richten op het horecagedeelte. We houden jullie op de hoogte 🙂