IJssellandschap en D66 positief over stadsstrand in Deventer

De Deventer fractie van D66 en Stichting IJssellandschap zijn zeer te spreken over het plan voor een stadsstrand aan de IJssel bij Deventer. Dat stelt Koos Janssen, initiatiefnemer van het project ‘Deventer verdient een stadsstrand’. Hij is bezig met een tour langs de lokale politiek en betrokken instanties om de mogelijkheden voor een tijdelijk stadsstrand aan de Bolwerksplas te onderzoeken.

De fractie van D66 was na de presentatie van Janssen unaniem zeer enthousiast over het concept en initiatief. “We hebben een aantal bruikbare tips gekregen waar we verder mee kunnen. Binnenkort mag ik het presenteren aan CDA, PvdA en GroenLinks en ik verwacht dat ook de andere grote partijen interesse zullen tonen”, aldus Janssen.

IJssellandschap zeer positief
Ook Stichting IJssellandschap, de beheerder van de uiterwaarden en de Bolwerksplas, is positief over de gekozen locatie en het concept voor een stadsstrand. De stranden tussen de Wilhelminabrug en fietsbrug zijn dan ook door de betrokken instanties bewust aangewezen als gebied voor oeverrecreatie. Als Janssen gekozen had voor de andere kant van Bolwerksplas dan was IJssellandschap minder meegaand geweest: dit gebied is aangewezen voor flora en fauna.

IJssellandschap bevestigde ook dat er bij de aansluiting tussen de Bolwerksplas en de IJssel een ballenlijn komt om te voorkomen dat er boten de nevengeul kunnen invaren. Hier is Janssen erg blij mee. Niet alleen om de flora en fauna niet onnodig te verstoren, maar ook in verband met veiligheid voor recreanten en vissers. “Inmiddels ben ik ook benaderd door een rivieroloog, wellicht kunnen we samen onderzoeken of zelfs zwemmen op een veilige manier mogelijk zal zijn in de toekomst.”

Samenwerking Saxion
Volgende week heeft de initiatiefnemer een afspraak met Saxion Stadslab om te bekijken wat zij op korte korte termijn voor elkaar kunnen betekenen. Janssen verwacht dat concept voor een stadsstrand uitstekend aansluit bij een aantal studierichtingen van Saxion, zoals Bestuurskunde/Overheidsmanagement of Stedenbouwkundig ontwerpen. “Het is natuurlijk een fantastisch project voor derde- of vierdejaars studenten om als praktijkopdracht te mogen doen. Niet alleen bouwkundige tekeningen, 3D-visualisaties en een maquette, maar eventueel ook een marktonderzoek of andere onderzoeken; de samenwerkingsmogelijkheden zijn erg groot. Dit lijkt me een hele mooie manier van samen werken aan het leukste idee van Deventer.”

Het stadsstrand van Deventer moet een plek worden voor eten, drinken en buitenrecreatie aan de IJssel, met de juiste faciliteiten en aanpak van onder andere zwerfvuil. Janssen wil het concept, dat mobiel, demontabel en hufterproof zal moeten zijn, tijdelijk, maar in ieder geval in de periode april tot en met september 2016, 2017 en 2018, exploiteren. Pop-up dus, helemaal van deze tijd.

 

http://www.jouwregiocentraal.nl/deventer-centraal/algemeen/deventer-regio/deventer/ijssellandschap-en-d66-positief-over-stadsstrand-in-deventer

Bericht achterlaten