Geld voor aanpak overlast bij IJssel

Martijn Ubbels, de Stentor 2 oktober 2017

“Tv’s worden van de spoorbrug gegooid en vuil wordt langs de oever van de IJssel in Deventer achtergelaten. Niet nieuw, maar de gemeente is er klaar mee en trekt twee ton uit voor een oplossing.

Als het even mooi weer is en vooral jongeren langs de IJssel op de Worp zitten, is het vaak mis. Al langer is er dan overlast, rotzooi dat achterblijft, vandalisme en er worden zelfs tv’s en pc’s vanaf de spoorbrug gedumpt. De gemeente wil afrekenen met de problemen en trekt hier in 2018 en in 2019 twee ton voor uit.

Berrie Klein Swormink uit Lettele heeft koeien langs de IJssel. Zijn grazers stonden tot voor kort geregeld tussen het vuil en braken uit, tot aan de camping, als vandalen het hek onder de brug weer vernielden.

Het leek ogenschijnlijk rustig deze zomer, nadat het in 2016 klachten regende. Klein Swormink: ,,Het was minder weer, dat scheelt, maar in mei en juni was het nog vaak raak. Moest ik uitgebroken koeien terughalen. Ik heb overwogen ze definitief weg te halen. Het is rustiger nadat er een extra hek is geplaatst, dat iets vanaf de brug ligt.”

De problemen ontstonden doordat bij die brug enkele jaren geleden een trap is gekomen en je zo de uiterwaarden in loopt. Klein Swormink: ,,Het nieuwe hek blijft heel, vandalen vinden het zeker te ver lopen.”

Klein Swormink en Worpbewoners denken dat extra maatregelen nodig zijn. Suggesties: controles en vaker afval ophalen. De gemeente laat Cambio sinds kort al vaker opruimen. Bij drukte zijn ook gestalde fietsen op de brug een probleem. Wethouder Rorink (CDA) bespreekt met betrokkenen hoe het geld te besteden.”

Ons initiatief wil zich naast het realiseren van horeca ook (pro)actief gaan inzetten voor aanpak van het zwerfafval langs de IJssel en het realiseren van fysieke voorzieningen voor recreatie. We willen juist zorgen voor toezichten en beheer in het gebied. Toch jammer dat wij (nog) niet gebeld zijn om mee te denken… onze contactgegevens zijn toch echt al een tijdje bekend