F.A.Q./Veelgestelde vragen

De inmiddels talloze populaire stadsstranden in binnen- en buitenland onderscheiden zich in soorten en maten. De setting is bij een stadsstrand echter altijd gericht op horeca en het beleven van een unieke plek in of nabij een stad. Soms is op dit op een braakliggend (industrie)terrein, soms bij een rivier of soms zelfs (tijdelijk) op bijvoorbeeld een groot plein. Vaak zijn stadsstranden ontstaan als bottom-up initiatief en soms hebben ze een experimenteel karakter of zelfs nomadenbestaan.

 

Het concept van een stadsstrand biedt inwoners en bezoekers van een stad de mogelijkheid om op een eigentijdse en laagdrempelige manier van de zomer te genieten zonder hiervoor met de auto naar de zee of een recreatieplas te hoeven reizen. Lekker met het fietsje naar het “strand” in je eigen stad wordt in het hele land dan ook steeds populairder.

 

Dat er bij de meeste stadsstranden een zwemverbod geldt is voor bezoekers aldaar geen enkel probleem. Mensen gaan er vooral naar toe om de drukte van de stad te ontvluchten, te kunnen spelen, sporten, ontmoeten, eten, drinken en vooral te genieten van hun eigen stad. Horeca is hierbij altijd essentieel en zorgt voor het zelfstandige  bestaansrecht en continuïteit maar maakt bijvoorbeeld ook de inrichting van recreatieve voorzieningen mogelijk en het zorgt tegelijkertijd voor toezicht en beheer.

 

Het is een misverstand dat een (horecagelegenheid van een) stadsstrand vergeleken kan worden met een strandpaviljoen aan de kust of bij een recreatieplas. Het ontbreekt bij een stadsstrand namelijk aan grootschalige en bovenregionale aantrekkingskracht, een breed scala aan voorzieningen en veelzijdige mogelijkheden voor recreatie (zoals zwemmen, surfen of kiten). Daarnaast is een stadsstrand natuurlijk veel kleinschaliger waardoor de bezoekersaantallen aanzienlijk lager zijn. Een stadsstrand heeft bijna altijd vooral een lokale functie en de meeste bezoekers zijn woonachtig op loop- en fietsafstand van de locatie.

Ja, hygiënische toiletvoorzieningen en andere voorzieningen zijn juist een heel erg belangrijk onderdeel van onze plannen.

Het stadsstrand moet een plek worden voor iedereen. We houden daarom ook rekening met de toegankelijkheid van het strand en de voorzieningen voor ouderen en mindervaliden.

Duurzaamheid

Wij zijn van mening dat het opruimen van eigen troep  in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de bezoekers zelf is. Daarnaast willen wij tijd en budget vrij maken voor het dagelijks schoonhouden van het stadsstrand en de directe omgeving. Ook willen wij samen met de Gemeente Deventer en betrokken instanties (zoals Cambio) een goed plan maken om het zwerfvuil aan te pakken. Ook willen we samen gaan werken met WorpWegWerpVrij en de Deventer Schoonfamilie.

Veiligheid & overlast

Het is verboden om te zwemmen in de IJssel en in de nieuw aangelegde nevengeulen, dus ook de nevengeul van de Bolwerksplas. Meer informatie hierover vind je op  deze website van de Gemeente Deventer.

Nee, in de Bolwerksplas geldt een scheepvaartverbod.

Het stadsstrand is een recreatieve en horecavoorziening waar mensen op af komen en verblijven. Daar waar meer mensen samenkomen, is ook meer geluid te horen. Wij zullen er echter alles aan doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken en hebben aangepaste openingstijden.Er zal buiten géén versterkte muziek worden afgespeeld en worden er géén grootschalige (dance)evenementen worden georganiseerd.

Website

De gebruikte beelden op onze website en social media zijn geleend van soortgelijke concepten waar wij door geïnspireerd zijn en dienen dus enkel en alleen om de sfeer van het concept wat wij voor ogen hebben te visualiseren.

Bericht achterlaten