Deventer Centraal: 12 vragen aan initiatiefnemer Deventer verdient een stadsstrand

Schermafbeelding 2016-01-12 om 13.46.48

Begin augustus van vorig jaar lanceerde hij zijn idee voor een heus stadsstrand langs de IJssel bij Deventer. Nu, bijna een half jaar vertelt Koos Janssen (35)  inhoudelijk over zijn plan, de haalbaarheid en de knelpunten waar hij met zijn ‘bottomup’ initiatief tegen aanloopt. Zijn droom, een stadsstrand met basisvoorzieningen voor buitenrecreatie in combinatie met laagdrempelige horeca wil hij namelijk zo snelmogelijk realiseren aan de Bolwerksplas, de nieuwe nevengeul van de IJssel in Deventer. De oever tussen de Wilhelminabrug en het pontje is volgens hem de meest logische plek. Een uitgebreid en exclusief interview met de initiatiefnemer en bedenker van het idee ‘Deventer verdient een stadsstrand’.

stadsstrand 2017 omslag

1.Waarom een stadsstrand in Deventer?

In veel vergelijkbare steden worden dit soort concepten al jarenlang omarmd door bewoners, maar ook door lokale politiek en beleidsbepalers. Deventer heeft de IJssel, de perfecte plek, de mooiste skyline van Nederland en met 5.000 likes binnen 5 maanden op Facebook lijkt het me heel duidelijk dat er ook echt draagvlak is vanuit de bewoners. Daarnaast sluit het plan op veel punten aan bij Devisie2020, de economische visie die is opgesteld door ondernemers en de Gemeente Deventer om de stad boeiender en aantrekkelijker te maken. Een win-winsituatie dus.

2. Dat is wel heel makkelijk gezegd. Inwoners zoeken nu in de zomermaanden toch ook al verkoeling langs de IJssel?

Klopt, maar recreanten liggen nu vooral verspreid over de diverse strandjes langs de IJssel. Op deze plekken is weinig sociale controle, er zijn nog geen voorzieningen zoals toiletten en afval wordt overal maar achtergelaten. Ook zijn sommige plekken in het geval van een calamiteit erg slecht bereikbaar voor veiligheidsdiensten. Vergeet niet dat het zwemmen in de IJssel door stroming, scheepvaart en temperatuurverschillen nog steeds niet zonder gevaar is. Op veel plekken lig je letterlijk met je handdoekje tussen de honden- en koeienpoep. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit ideaal vindt.

3. Wat versta jij eigenlijk onder een stadsstrand?

Ik zie mogelijkheden voor een goed onderhouden en schone zonneweide met een aantal basisvoorzieningen voor recreatie zoals hygiënische toiletten, voldoende afvalbakken, fietsenrekken of bijvoorbeeld kleedhokjes en kluisjes. Daarnaast denk ik dat er vraag is naar laagdrempelige maar kwalitatieve horeca. Dit conceptz al in verband met onder andere eventuele hoge waterstanden volledig pop-up moeten worden. Dus tijdelijk en alleen in de zomermaanden waardoor het mobiel en snel demontabel zal zijn. Hier zal dan een fijn terras en een veilige omheinde strandtuin bij kunnen komen, zodat kinderen veilig en beschut tegen de zon kunnen spelen met zand en water. En dan gewoon lekker laagdrempelig samen de zomer vieren met uitzicht op de mooiste skyline van Nederland.

4. Waarom heeft nog nooit iemand anders dit plan onderzocht en waarom kom je juist nu met het idee naar buiten?

Laten we vooropstellen dat ik heus niet de enige ben die al jaren met het idee rondloopt dat de IJssel bij Deventer perfect geschikt is voor recreatie, al dan niet in combinatie met horeca. Stadsstranden worden zoals gezegd al jaren in andere steden gerund en pop-up horeca in units of zeecontainers wordt over de hele wereld toegepast. Wat dat betreft is het plan natuurlijk niet heel spannend of revolutionair. Nu het project Ruimte voor de Rivier bij Deventer bijna is afgerond, zijn er met de komst van de Bolwerksplas aan de Worpzijde, eindelijk de ideale omstandigheden gecreëerd om het plan te kunnen realiseren. De fantastische ligging vlak bij de IJssel maakt het plan natuurlijk wel extra bijzonder.

5. Wat is er in jouw ogen zo speciaal aan de Bolwerksplas, en wat maakt het de ideale, veilige plek voor het stadsstrand?

De oever tussen het pontje en de Wilhelminabrug biedt voor mij de perfecte ligging. Er is hier minder stroming dan in de IJssel zelf en er geldt een scheepvaartverbod. De plek ligt zeer centraal voor alle Deventenaren, is goed bereikbaar via de bruggen en het pontje en de Brink ligt zelfs maar op vijf minuten loopafstand. Hierdoor zullen veel mensen sneller met de fiets of lopend kunnen komen. Mensen die toch met de auto komen kunnen prima parkeren bij het Worpplantsoen of de parkeergarage bij de Wilhelminabrug. Het perceel is verder overzichtelijk qua afmetingen en de sociale controle is hier groter dan op meer afgelegen oevers. Een bijkomend voordeel is dat hier iets volledig nieuws gecreëerd kan worden.

6. Hoe zit het met flora en faunawetgeving?

De plek ligt midden in de uiterwaarden, binnendijks en direct aan de rivier. Dit zijn bijzondere plekken in Nederland, waar we met elkaar zuinig op moeten zijn en waar natuurlijk extra regels gelden. Ik was onder de indruk welke instanties allemaal zeggenschap hebben over dit soort locaties en vergunningen. Ik zie absoluut mogelijkheden en heb juist deze plek gekozen omdat het buiten de Natura2000 wetgeving valt en de natuurwaarden op de oever verder te verwaarlozen zijn. Een aantal ecologen hebben mij inmiddels bevestigd dat deze plek ook uit ecologisch perspectiefom meerdere redenen de meest logische plek is voor een stadsstrand. De gemeente Deventer en IJssellandschap hebben de plek niet voor niets al aangewezen als oever waar intensief gerecreëerd mag worden. Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar eventuele nadelige gevolgen van het plan voor omliggende flora en fauna. Ik kies echter bewust voor een pop-up concept, waardoor de aanpassingen aan de natuur minimaal zullen zijn.

Er komen geen vaste bouwwerken te staan en er zal weinig gegraven hoeven worden. Het enige wat echt noodzakelijk is zijn werkzaamheden voor riolering, gas, water en elektra, maar dit lijkt me logisch. Vergeet ook niet dat het gebied de afgelopen jaren al veel te lijden heeft gehad.

Het is omgeploegd door shovels en vrachtwagens, wat nodig was om het project Ruimte voor de Rivier te realiseren. Daardoor heeft Deventer nu weer een prachtig nieuwe voortuin met ‘Ruimte voor Recreatie’. Super toch?

7. Krijg je ook negatieve reacties?

Negatief is misschien niet het juiste woord. Mensen weten soms nog niet helemaal welke plek ik in gedachten heb, zijn soms bang dat het er een zooitje zal gaan worden of dat er veel geluidsoverlast zal zijn. Ook zijn er wel wat vraagtekens van mensen met een voorliefde voor flora en fauna en van sportvissers. Maar als deze mensen het concept eenmaal beter begrijpen,ze beseffen dat het slechts tijdelijk is, uitgelegd krijgen dat ik ook juist het zwerfafval wil aanpakken, er geen beschermde planten- en diersoorten aanwezig zijn en er echt geen vage housefeestjes zullen komen, worden ze vanzelf ook enthousiast.

8. Voor wie is het stadsstrand straks bedoeld?

Laten we zeggen van kinderwagen tot bakfiets en van scooter tot rollator. En alles wat daar tussendoor hobbelt natuurlijk. Iedereen die het vermogen heeft om zich aan te kunnen passen aan andere mensen en geen overlast veroorzaakt is wat mij betreft van harte welkom. Het moet in ieder geval geen trendy hotspot voor (wannabee) hipsters met vage housefeestjes of luxe strandtent worden, maar ook geen plek met Nederlandstaligefeestmuziek en live sportwedstrijden.

9. Op Deventerstadsstrand.nl heb je al veel van je plannen onthuld. Ben je niet bang dat iemand anders met je idee gaat lopen?

Iedereen die langs de IJssel bij Deventer loopt kan natuurlijk bedenken dat hier iets moois kan ontstaan. Bij veel mensen blijft het misschien alleen bij filosoferen en ondernemen verder geen actie. Het wachten was eigenlijk alleen op het zetten van de eerste stap en op degene die dat zou doen. Ik sta zeer zeker open voor alle vormen van samenwerking en initiatieven die het concept ondersteunen. Uiteindelijk draait het om zo snel mogelijk iets moois te realiseren voor Deventer, zeker niet om de initiatiefnemer.

10. Je hebt inmiddels al 5.000 likes op je Facebookpagina. Wat doet dat met je?

Ik zie dit echt als 5.000 digitale handtekeningen in deze moderne tijd van social media en dat motiveert natuurlijk enorm. Ik heb tientallen gesprekken gevoerd met deskundigen en ook een tour langs de zes grootste fracties en betrokken wethouder gemaakt. Super dat ze positief zijn en ik complimenten krijg voor mijn enthousiaste presentatie maar het is jammer dat ze nu achterover lijken te leun en wachten tot ik weer iets van me laat horen en de volgende stap zet. Als zij het idee meer willen omarmen en de meerwaarde willen inzien voor de bewoners en bezoekers van de stad hadden we al een heel grote stap verder vooruit kunnen zetten.

11. Wat bedoel je daar precies mee?

Nou, misschien dat de gemeente eigenlijk ook niet zo goed weet wat ze moet met dit bottom-up initiatief, een idee voor de stad dat is geïnitieerd door een burger en niet door de gemeente zelf. Ze blijven vasthouden aan de standaard procedure met alle toeters en bellen voor onderzoek naar haalbaarheid en het vergunningstraject, en zien dit hele traject vooralsnog volledig voor de rekening en het risico van mij als initiatiefnemer. Ik schrik echt niet van die eerste honderden euro’s die geïnvesteerd moeten worden, maar verder onderzoek en het vergunningstraject gaat totaal minimaal 10.000 euro kosten. En ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dit bedrag al snel en hard oploopt. Ik vraag me of het echt zo vanzelfsprekend is dat al die facturen naar mij als kartrekker gestuurd zouden moeten worden. Niet als het plan zoveel meerwaarde voor de stad heeft en er zoveel maatschappelijk draagvlak heeft. Ik zie deze denkwijze absoluut niet als onwil van de betrokken ambtenaren overigens, maar ik had vanuit bestuurlijk of politiek niveau wel op iemand gehoopt die me bij de arm zou nemen om samen deze unieke kans voor Deventer te benutten. Ik denk misschien heel pragmatisch maar het idee wat ik voor ogen heb is pop-up, en dus gewoon echt tijdelijk.

Ik wil jaarlijks van 1 april tot en met eind september de zomer vieren en uiterlijk op 1 oktober alle materialen van het stadsstrand weghalen en zorgendat er niets meer van het stadsstrand terug te vinden is. Zo wil ik de plek symbolisch ‘teruggeven’ aan de rivier en natuur. Ik wil geen permanent pand bouwen of iets dergelijks.Ik wil gewoon 180 dagen per jaar lekker samen de zomer vieren. Een grooten lang evenement zeg maar!

12. Is zomer 2016 nu nog wel haalbaar?

Er geldt standaard zes maanden voor de vergunningaanvraag. Met alle onderzoeken en alles wat er bij komt kijken zal 2016 denk ik niet heel erg realistisch meer zijn, al is het niet onmogelijk met medewerking van de juiste personen. Maar gelukkig is er een plan B en word ik wekelijks benaderd door mensen die mee willen denken. Desnoods komt er daarna een plan C, want dat Deventer uiteindelijk ooit ook een stadsstrand gaat krijgen staat voor mij 100 procent!

 

CHECK ONZE NIEUWE WEBSITE: WWW.DEVENTERSTADSSTRAND.NL

 

Interview Deventer Centraal januari 2017