De perfecte locatie

De nieuwe oever van de Bolwerksplas, een nieuwe nevengeul van de IJssel

Het concept wat wij voor ogen hebben past maar op één plek: met je voetjes aan het zand, een drankje in de hand, vlak bij de IJssel en met uitzicht op de mooiste skyline van Nederland. Zo is Deventer op zijn mooist. Dat weet natuurlijk iedereen.

De Bolwerksplas (aan de Worp-zijde) is een nieuw uitgegraven nevengeul (hank) van de IJssel die ontstaan is door realisatie van het project Ruimte voor de Rivier. De nieuwe oever tussen de Wilhelminabrug en het pontje, is voor ons de meest logische plek voor een stadsstrand en verdient iets bijzonders. Geen ordinaire snackwagen of frietkot, maar een creatieve kwalitatieve plek met bovenal een prachtig uitzicht over Deventer.

Loopafstand van de Brink, de historische binnenstad van Deventer en b.v. Hogeschool Saxion
Centraal gelegen voor alle Deventenaren
Snel en makkelijk bereikbaar via de fietsbrug, Wilhelminabrug of het pontje.
In het geval van een calamiteit is een ambulance of andere veiligheidsdienst snel ter plaatse
Voldoende parkeergelegenheid bij Worpplantsoen en parkeergarage de Brink
De Bolwerksweg is een belangrijke verbindingsweg langs de IJssel voor toeristen, fietsers, motoren en wandelaars.
Uitzicht op de mooiste skyline van Nederland

Natuur

Als één van de weinige plekken in de uiterwaarden bij Deventer ligt de oever van het stadsstrand vlakbij het Natura2000 gebied. Vanzelfsprekend zijn er voldoende inrichtingsmaatregelen getroffen om mogelijke verstoring van het nabij gelegen Natura2000 gebied te voorkomen.

Oeverrecreatie

Het perceel van het stadsstrand is gelegen tussen de fietsbrug en de Wilhelminabrug. Dit gebied is aangewezen voor intensieve recreatie. Het gebied buiten de bruggen is aangewezen voor extensieve recreatie.

Ruimte voor de Rivier

Een veiliger rivierengebied én een aantrekkelijke leefomgeving. Met deze dubbele doelstelling geeft Ruimte voor de Rivier op ruim dertig plaatsen onze Nederlandse rivieren meer ruimte. De uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en… lees meer >>

Herinrichting omgeving

De gemeente Deventer wil het gebied zo snel mogelijk opnieuw inrichten:

  • meer dan 200 nieuwe gratis parkeerplaatsen in de Melksterweide bij het Worpplantsoen, het grootste deel van de Melksterweide wordt echter ingericht als stroomdallandschap;
  • er komen extra groene elementen in de omgeving (o.a. populier, knotwilg, els en meidoornhagen);
  • Er komt een parkeerverbod langs deel van de Bolwerksweg, dit deel wordt ingericht als wandel- en fietspad om wildparkeren tegen te gaan.

Stichting Deventer Stadsstrand is erg blij met deze ontwikkelingen. Het draagt bij aan de kwaliteit van het gebied, zorgt voor een minder blikkerig beeld en komt de veiligheid voor wandelaars en fietsers ten goede.

Bericht achterlaten